Teksten over theater

In deze afdeling vind je uiteenlopende teksten die ik geschreven heb over theater. Ze zijn ruwweg in te delen in drie rubrieken:
 

1. Dramaturgische artikelen

Dit zijn meestal praktijk gerichte teksten die kunnen helpen bij het analyseren en interpreteren van toneelteksten. Hoe analyseer je een conflict? Hoe maak je een handelingsverloop? Hoe beschrijf je een personage? Hoe segmenteer je als voorbereiding op een regie? Hoe maak je onderscheid tussen ‘story’ en ‘plot’?  Maar ook: hoe leer je spelers tekst leren?

2. Achtergrondartikelen over theater

Naast wat dieper gravende beschouwingen over Shakespeares Hamlet en Macbeth en De Vrek van Molière, vind je hier ook artikelen over het realisme in het theater, over komedie en kluchten, over de toekomst van het amateurtheater en twee uitgebreide beschrijvingen van het opzetten van theaterprojecten in een gemeenschap (community theatre).

3. Recensies

Voor de Leeuwarder Courant schreef (en schrijf) ik talloze recensies over toneel en theater. Een deel ervan is hier te lezen. Het overzicht is nog niet compleet. Er zijn nog teksten die nog moeten worden geredigeerd, herschreven of opnieuw opgemaakt. Op de pagina  Nieuws worden nieuwe aanvullingen aangekondigd.